Onze Bierbrouw ervaringen

In november 2021 zijn de Brouwbroeders gestart in de abdij keuken van broeder Franciscus met het brouwen van het eerste Donker gekleurde biertje. Middels een brouwpakket werd er door de broeders de eerste ervaringen opgedaan op het brouwers vlak. Het eerste resultaat werd geproefd in de kajuit van een mooie schoener genaamd ” De Vriendschap” een historisch moment in het ontstaan van ons Brouw Broeder Bierschap.

Na dit eerste, toch wel, succesvolle bier ontsproot het enthousiasme bij de Broeders en na vele gebeden tot de heer. Kwam al snel de witte rook om op dit heilig pad verder te gaan.

Er werd geïnvesteerd in een betere brouwketel om meteen een grotere hoeveelheid bier te kunnen gaan brouwen en dan ook meteen met zelf opgezochte en meteen door omstandigheden aangepaste recepten.

De eerste ketel waar de broeders mee aan de slag gingen was de Arsegan. Het hele brouwprocess werd nauwkeurig uitgevoerd met deze prima ketel. Verschillende kooktijden vlg het recept met als resultaat een mooie wort om verder mee te gaan in het gistvat.

Na de wort afgekoeld te hebben met een ingenieuze koelspiraal vervaardigd door onze Broeder Technicus wordt de goddelijke vloeistof overgeheveld in het gistvat om vervolgens kennis te maken met het wonder der gisting.

Het plaatsen van het waterslot is een heilige aangelegenheid en wordt met de nodige ceremonie uitgevoerd. Broeder Franciscus weet de juiste latijnse spreuken dit tijdens dit process van toepassing zijn. Dit om de heilige tocht van het gist te ondersteunen om de mooie suikers om te zetten naar het ozoo gewaardeerde alcoholproces

Vervolgens begint dan het lang wachten…. De hoofdgisting is zon 2 á 3 dagen en vervolgens houden wij het gist van dan nog zo’n twee weken in de gaten. Broeder Chemicus zit daar boven op en volgt het process tesamen met zijn floater. Het SG wordt zo continu in de gaten gehouden en, indien noodzakelijk, zelfs op een zondagavond nog verder op gang gebracht door toevoeging van evt suiker.

Na deze twee weken wordt het SG gecontroleerd van begin tot eind en wordt het bier op fles gebracht. Voor het op fles afvullen wordt na berekening ivm het te verwachten alcoholpercentage en het ontwikkelen van het koolzuur in de fles nog licht suiker opgelost toegevoegd.

En dan wederom is het wachten voor de broeders, na twee weken is het bier drinkbaar. Maar liever een week of vijf, zes op fles doet de kwaliteit in grote sprongen vooruit gaan.

Maar dan zijn de broeders ook in het walhalla en genieten van hun eigen brouwsels.

Vervolgens breekt ook het cyclus weer aan van het bedenken en brouwen van een nieuw brouwsel. Want echt zonder bier zitten de broeders nooit.